شماره های مطب دکتر سروی: 02188087542 | 09195934458 | 09195600342
رزرو وقت تماس با پزشک

درمان بیماران مبتلا به سقط مکرر

سقط مکرر جنین (RPL) به صورت دو یا تعداد بیشتر حاملگی‌های ناموفق متوالی تعریف می‌شود. زوج‌هایی که دچار مشکل سقط جنین‌های مکرر شده‌اند نیاز به همدلی و درک دارند. سقط جنین در دوران بارداری، به ویژه زمانی که به صورت مکرر رخ می‌دهد، یک تجربهٔ بسیار دردناک مشابه زمانی است که مرگ خاموش یا تولد نوزاد مرده اتفاق می افتد. درمان مناسب می‌تواند به زنانی که سقط مکرر جنین را تجربه می‌کنند، کمک کند تا بارداری موفقی را داشته باشند.

هر گونه از دست رفتن حاملگی که به صورت ناخواسته و خود به خود قبل از هفته بیستم حاملگی رخ می‌دهد، یک سقط جنین محسوب می‌گردد. سقط جنین یک رخداد نسبتاً شایع است و تقریباً ۱۵٪ از کل حاملگی‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با این حال، سقط جنین مکرر، که به صورت سه سقط متوالی در سه ماهه اول یا دو سقط که یکی در سه ماهه اول و دیگری در سه ماهه دوم است، تعریف می‌شود، نشان دهندهٔ آن است که احتمالاً یک مشکل پزشکی زمینه‌ای وجود دارد. زنانی که تجربهٔ سقط جنین مکرر را دارند باید با مشورت کنند تا از سقط بیشتر جلوگیری شود.

 

علل

آنچه در این مقاله خواهید آموخت


بعضی از مشکلات سلامتی در افراد منجر به سقط جنین می‌شود. علل دیگری نیز در پیدایش سقط جنین مکرر دخیل هستند اما نقش این علل در چگونگی و چرایی به وجود آمدن این مشکل چندان مشخص نیست. متخصصین همچنان به دنبال شناسایی علل به وجود آورندهٔ سقط جنین مکرر هستند.

عللی که منجر به ایجاد سقط جنین‌های مکرر می‌شوند اغلب غیر معمول می‌باشند. این علل عبارتند از:

با وجود تمام این علل احتمالی، اغلب علت اصلی سقط جنین مکرر مشخص نیست و این امر به معنای سقط جنین غیرقابل توضیح است. با مشخص‌تر شدن عوامل ایجاد کنندهٔ سقط جنین مکرر، تعداد موارد غیر قابل توضیح نیز کاهش می‌یابند.

انواع سقط جنین


سقط جنین می‌تواند بر اساس مرحله حاملگی و در زمانی که سقط رخ می‌دهد به صورت زیر طبقه بندی شود:

آزمایشات


 

سقط جنین
 

پزشکان در صورت لزوم آزمایش‌های متعددی را روی مادر، پدر و بافت جنین انجام می‌دهند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:

درمان


 

سقط جنین
 

به دنبال بازبینی کلینیکی و تحقیقات مناسب، مدیریت هر یک از زوج‌ها بسته به علت سقط جنین به صورت فردی برنامه ریزی می‌شود. در حدود بیش از نیمی از زوجین پزشکان علت خاصی را برای سقط مکرر جنین نمی‌بینند که این حالت سقط مکرر جنین بدون توضیح نامیده می‌شود. در این زوج‌ها، توجه به عوامل دخیل در شیوه زندگی و حمایت زودهنگام از بارداری و مراقبت‌های لازم در طول سه ماهه اول بارداری بعدی انجام می‌شود. شانس بارداری موفق با این اقدامات بالا است. به زوج‌هایی که علت زمینه‌ای سقط مکرر جنین در آن‌ها مشخص می‌گردد، درمان ویژه‌ای برای کمک به بهبود شانس تولد نوزاد زنده در آینده پیشنهاد می‌شود.

درمان اختلالات آناتومی رحم شامل‌ ترمیم جراحی از طریق رفع ضایعات موضعی مانند فیبروم رحم، بافت زخم و پولیپ‌های آندومتر یا قرار دادن سرکلاژ سرویکس (قرار دادن یک بخیه در اطراف گردن رحم ضعیف) یا برداشتن سپتوم رحمی در صورت بروز می‌باشند.

نشان داده شده است که وجود پوشش اندومتری نازک با نتیجه نامناسب در بارداری ارتباط دارد. اغلب این موارد با کاهش مقاومت در برابر جریان خون به آندومتر همراه است. این اختلال در کاهش جریان خون به رحم می‌تواند از طریق تجویز سیلدنافیل (ویاگرا)، تربوتالین و احتمالاً آسپرین بهبود یابد.

ایمونوتراپی

بسیاری از علل سقط جنین می‌توانند با ایمونوتراپی که روشی متشکل از ترکیبات آسپرین، هپارین، کورتیکواستروئیدها (دگزامتازون یا پردنیزون) و اینترالیپید (IL) برای تنظیم افزایش NKa است، درمان شوند. دستیابی به موفقیت مطلوب با درمان اینترالیپید و کورتیکواستروئید نیازمند این است که درمان به خوبی قبل از تخمک گذاری انجام شود (حدود ۷ تا ۱۴ روز قبل از زمان پیش بینی شده برای تخمک گذاری). با توجه به این واقعیت که فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد از دوره‌های طبیعی (با استفاده یا بدون استفاده از لقاح مصنوعی و یا داروهای باروری) به حاملگی منجر می‌شود، تجویز مکرر اینترالیپید در اغلب موارد باید پیش از بارداری انجام گردد. آی وی اف یا لقاح مصنوعی موجب افزایش باروری به میزان معمولاً ۲ تا ۳ برابر بیشتر از حالت معمول می‌گردد. این ویژگی اغلب باعث می‌شود تا لقاح مصنوعی یک روش درمانی انتخابی در موارد سقط جنین مکرر ایمنولوژیک باشد.