شماره های مطب دکتر سروی: 02188087542 | 09195934458 | 09195600342
رزرو وقت تماس با پزشک

عمل هیستروسکوپی چقدر طول می کشد

هیستروسکوپی یک روش تشخیص و درمان است که پزشک توسط ابزاری که از طریق واژن وارد رحم می‌کند، می‌تواند مشکلات رحم و لوله‌های رحم را بررسی و در صورت نیاز درمان کند. از هیستروسکوپی معمولاً برای بررسی مشکلات رحم و لوله‌های رحم استفاده می‌شود که ممکن است باعث ناباروری شده باشد. در صورت تشخیص مشکل می‌توان همزمان نسبت به خارج کردن توده‌ها‌یی مثل فیبروئید یا پولیپ از درون رحم یا نمونه‌برداری از رحم یا اصلاح مشکلاتی اقدام کرد که باعث ناباروری شده است. در زیر برخی از مواردی آمده که ممکن است برای تشخیص و درمان آن، روش هیستروسکوپی را تجویز کنند:

آمادگی قبل از هیستروسکوپی

بهترین وقت برای انجام هیستروسکوپی زمانی است که در دوران عادت ماهانۀ خود نیستید، زیرا در غیر این صورت پزشک قادر به دیدن دیوارۀ رحم به شکلی واضح نخواهد بود. اگر احتمال باردار شدن شما وجود دارد، هیستروسکوپی باید پیش از تخمک‌گذاری انجام شود تا پزشک از باردار نبودن شما مطمئن باشد. از ۲۴ ساعت پیش از انجام آزمایش، از دوش واژن، تامپون و داروهای واژینال خودداری کنید. برای انجام هیستروسکوپی ممکن است به شما داروی آرام‌بخش داده شود یا از بی‌حسی موضعی، ناحیه‌ای یا بیهوشی کامل استفاده شود. پزشک در این مورد با شما صحبت خواهد کرد. درصورتی‌که تصمیم به انجام بیهوشی کامل گرفته شود، باید پیش از آزمایش چیزی نخورید و ننوشید. دستورهای پزشکتان را دربارۀ زمان توقف خوردن و نوشیدن، خیلی جدی بگیرید، زیرا در غیر این صورت ممکن است انجام آزمایش شما لغو شود. اگر در روز آزمایش داروی خاصی برای شما تجویز شده است، فقط با یک جرعه آب داروی خود را مصرف کنید. در صورت وجود هر یک از موارد زیر، پزشک خود را مطلع کنید، زیرا برخی از موارد زیر ممکن است باعث لغو هیستروسکوپی شود:

لازم است قبل از هیستروسکوپی، همسر شما یا یکی از نزدیکان یا دوستانتان کنار شما باشد تا در پایان انجام عمل بتواند شما را تا منزل همراهی کند.

چگونگی انجام هیستروسکوپی

هیستروسکوپی معمولاً توسط پزشک زنان و در اتاق عمل بیمارستان یا مرکز جراحی انجام می‌شود و اغلب موارد، فرد در همان روز ترخیص می‌شود. در برخی موارد ممکن است هیستروسکوپی در مطب پزشک انجام شود. پیش از انجام هیستروسکوپی ممکن است برای آرامش و جلوگیری از احساس درد، به زن داروی بی‌حسی یا خواب‌آور داده شود. در برخی موارد این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. برای انجام هیستروسکوپی ابزاری به نام اسپکولوم را به ژل آغشته و وارد واژن می‌کنند. اسپکولوم به آرامی دیواره‌ها‌ی واژن را از یکدیگر باز می‌کند و اجازۀ دیدن درون واژن و دهانۀ رحم را می‌دهد. سپس ابزار هیستروسکوپی از طریق واژن و به آرامی به سمت دهانۀ رحم و رحم هدایت می‌شود. ممکن است برای منبسط کردن رحم نوعی گاز یا مایع غلیظ نمکی یا قندی را وارد رحم کنند. هنگام انجام هیستروسکوپی تصویر بزرگ‌شده‌ای از دیوارۀ رحم و همچنین دهانۀ لوله‌ها‌ی رحم در یک مانیتور مشاهده می‌شود. برای نمونه‌برداری از رحم، خارج کردن بافت و کارهایی از این قبیل، ابزار‌هایی را از طریق هیستروسکوپ وارد رحم می‌کنند. هیستروسکوپی به تنهایی معمولاً ۳۰ دقیقه طول می‌کشد و در صورت انجام عمل دیگری در کنار آن، این زمان کمی طولانی‌تر خواهد شد.

مدت زمان هیستروسکوپی واژینال ممکن است تا ۳۰ دقیقه  به طول انجامد، اگر چه این کار تنها به منظور تشخیص بیماری یا بررسی علایم موجود است. درمدت زمان هیستروسکوپی، ممکن است احساس ناخوشایندی مشابه با سرگیجه های دوره ای داشته باشید، اما سبب بروز درد شدید در بیمار نمی شود.

مراقبت‌های پس از هیستروسکوپی

پس از هیستروسکوپی بلافاصله شما را به بخش ریکاوری می‌برند و در آنجا پرستاران از شما مراقبت می‌کنند و شرایط را تحت نظر می‌گیرند. شما معمولاً یک تا چهار ساعت در بخش ریکاوری می‌مانید و سپس به بخش زنان منتقل یا مرخص می‌شوید. کمی خونریزی از واژن به مدت یک یا دو روز پس از هیستروسکوپی طبیعی است. اگر از گاز در هیستروسکوپی استفاده شده باشد، ممکن است دل‌درد خفیفی نیز داشته باشید که معمولاً طی ۲۴ ساعت از بین می‌رود. برای کاهش درد ممکن است برای شما مصرف استامینوفن یا سایر مسکن‌ها را تجویز کنند. در صورت مصرف داروی آرام‌بخش یا انجام بی‌حسی موضعی پیش از هیسترسکوپی، ممکن است دچار گرفتگی ماهیچه‌ها شوید. در صورت انجام بیهوشی کامل، ممکن است پس از اتمام آزمایش احساس گزگز، خشکی گلو، خش‌دار شدن جزئی صدا یا گلودرد خفیف داشته باشید و این علائم ممکن است چند روز طول بکشد. غرغره کردن آب‌نمک ولرم برای بهبود ناراحتی‌ها‌ی گلو مفید است.

برخی زنان بعد از هیستروسکوپی، سرگیجه و حالت تهوع شدید دارند که معمولاً پس از چند دقیقه از بین می‌رود. شاید لازم باشد مدتی پس از هیستروسکوپی از برقراری رابطۀ جنسی، استفاده از تامپون یا ورزش کردن خودداری کنید. از پزشک خود بپرسید که چه موقع می‌توانید فعالیت‌ها‌ی روزمرۀ خود را از سر بگیرید. پرستاران و پزشک معمولاً دستور‌های لازم را برای مراقبت پس از هیستروسکوپی در اختیار شما قرار می‌دهند. بهتر است همۀ ‌دستورهای پزشک را اجرا کنید و در صورت مشاهدۀ علائم هشداردهندۀ زیر، فوراً با پزشکتان تماس بگیرید:

زمان بهبودی نرمال بعد از هیستروسکوپی چقدر است؟

بهبود به سرعت انجام می شود زیرا زخم و شکافی ایجاد نشده است. برخی بیماران قرص های مسکن بعد از عمل مصرف می کنند ولی قرص های ضد التهاب کافی می باشد. مصرف مسکن پیش از خارج کردن بافت ها تجویز می شود. نزدیکی جنسی باید چند هفته به تعویق بیفتد و ورزش نیز تا دو هفته بعد انجام نشود. توصیه می شود تا دو هفته بعد از عمل چیزی وارد واژن نشود. بیشتر خانم ها دو هفته بعد از عمل می توانند به کار خود برگردند.

 

 

دکتر فاطمه سروی | متخصص هیستروسکوپی

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد